Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΠΡΟΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΩΦΩΣΗ, ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ



Στον χώρο της κώφωσης υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη η οποία δυστυχώς στη χώρα μας είναι αρκετά διαδεδομένη.

Η εσφαλμένη αυτή αντίληψη είναι η άποψη ότι οι περισσότεροι κωφοί απέκτησαν την κώφωσή τους εκ γενετής ή έστω προγλωσσικά (πριν ακόμα αρχίσουν να μιλούν).

Καθώς δυστυχώς δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα στατιστικά στοιχεία για την χώρα μας, αναγκάζομαι να χρησιμοποιήσω διεθνείς στατιστικές έρευνες, που όμως βάσει κοινής λογικής δεν μπορεί να έχουν μεγάλη στατιστική απόκλιση και στην Ελλάδα. Αυτό διότι η κώφωση είναι μια παγκόσμια πάθηση και δεν εμφανίζει, σε γενικές γραμμές, επιρροή από γεωγραφικούς ή άλλους τοπικούς παράγοντες.

Για αρχή θα χρησιμοποιήσω τα στοιχεία του έγκυρου Πανεπιστημίου Gallaudet, που είναι και το μοναδικό πανεπιστήμιο του οποίου τα μαθήματα απευθύνονται αποκλειστικά σε κωφούς φοιτητές, από την παρακάτω έρευνα:

http://research.gallaudet.edu/Demographics/factsheet.php#Q4

Η έρευνα έχει γενικά πολύ ενδιαφέροντα σημεία που θα ξαναδούμε και αργότερα. Όμως θα εστιάσω προς το παρόν στο εξής:

What is the age at onset of hearing loss for deaf and hard-of-hearing persons?

Of the estimated 20 million deaf and hard-of-hearing persons in the U.S., approximately 3 out of every 4 persons had onset of hearing loss after age 18 (Table 11). Less than 1 in 5 reported they had prevocational hearing loss (i.e. onset before 19 years of age). Approximately 5% reported prelingual loss (i.e., onset before 3 years of age).

Μεταφράζω:

Ποια είναι η ηλικία έναρξης της απώλειας ακοής για τους κωφούς και τους βαρηκόους;


Από τα εκτιμώμενα 20 εκατομμύρια κωφών και βαρηκόων της Αμερικής (ΗΠΑ), περίπου οι 3 στους 4 έχουν ηλικία έναρξης της απώλειας ακοής μετά τα 18 . Λιγότερο από ένας στους 5 έχει προεπαγγελματική απώλεια ακοής (δηλ. έναρξη πριν τα 19 έτη). Σχεδόν το 5% αναφέρει προγλωσσική κώφωση (δηλ έναρξη πριν τα 3 έτη).



Τι σημασία έχει το παραπάνω; Πολύ απλά, οι προγλωσσικά κωφοί είναι εκείνοι που έχουν σαν μητρική τους γλώσσα την νοηματική, γιατί με εκείνη εκπαιδεύονται στα ειδικά σχολεία. Ολοι οι υπόλοιποι που είναι μεταγλωσσικά κωφοί και είναι κατά 95% περισσότεροι ( ! ) χάνουν την ακοή τους αφού πρώτα μάθουν να μιλούν και συνεπώς η μητρική τους γλώσσα είναι η καθομιλουμένη της χώρας. Πολλοί από τους μεταγλωσσικά κωφούς δεν μαθαίνουν καθόλου νοηματική γλώσσα, καθώς τους αρκεί η ομιλία για την επικοινωνία τους. Μερικοί, ειδικά όσοι έχασαν την ακοή τους σε μικρές σχετικά ηλικίες (προεπαγγελματικές τις ονομάζει το κείμενο) ενδέχεται να μάθουν τη νοηματική γλώσσα για διευκόλυνση, αλλά μπορεί και όχι, καθώς μπορεί να φοιτούν σε κανονικά σχολεία.

Το συμπέρασμα είναι πως η συντριπτική πλειονότητα, (δηλαδή οι 3 στους 4 ή/ και περισσότεροι) των κωφών και βαρηκόων σε μια χώρα πιθανότατα δεν γνωρίζει τη νοηματική γλώσσα, καθώς χάνουν την ακοή τους  κυρίως μετά τα 18-19, ενώ αντιθέτως είναι βέβαιο ότι γνωρίζει άριστα να μιλάει προφορικά.

Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε σε αυτή τη χώρα τις απόψεις μας σχετικά με την ύπαρξη των κωφών με προφορικό λόγο; Που αποτελούν και το 75% και περισσότερο των κωφών ατόμων; Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για τη μεταγλωσσική κώφωση που αφορά το 95% των κωφών ατόμων;

Μήπως ήρθε η ώρα για την επανάσταση του αυτονόητου και στον τομέα της κώφωσης σε αυτή τη χώρα;

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Use this diet hack to drop 2 lb of fat in just 8 hours

Over 160 000 men and women are losing weight with a easy and secret "water hack" to burn 2 lbs every night as they sleep.

It is proven and works all the time.

Just follow these easy step:

1) Go grab a clear glass and fill it half the way

2) And now learn this crazy HACK

and you'll become 2 lbs lighter as soon as tomorrow!