Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Ηθικά διλήμματα στην κοχλιακή εμφύτευση

6

Πηγή: Ιατρική Online


Πρόκειται για ένα πολύ καλό άρθρο, από έγκριτο ιατρικό περιοδικό, που συνοψίζει όλα τα ηθκά διλήμματα στην κοχλιακή εμφύτευση। Αξίζει να το διαβάσετε! (πατήστε το πρώτο κουμπί αριστερά που βλέπετε για να το δείτε σε πλήρη ανάλυση οθόνης)।

3 σχόλια:

Hermine είπε...

Παρακολούθησα στο Facebook τα σχόλιά σας σχετικά με τα κοχλιακά εμφυτεύματα. Ομολογώ οτι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι εναντιώνονται στη δυνατότητα να βελτιώσουν βασικά πράγματα στη ζωή τους. Μπορώ να υποψιαστώ την ανάγκη κάποιων να στηρίξουν και να υποστηρίξουν τη διαφορετικότητά τους. Και πραγματικά χαιρομαι και θαυμάζω τους ανθρώπους που προχωρούν και πιάνουν τη ζωή απο τα μαλλιά ακόμα και αν η φύση δεν τους έχει προικίσει με όλες τις δυνατότητες.
Γνώμη δεν μπορώ να εκφράσω λόγω ελλειπούς γνώσης του θέματος.
Αυτό που μπορώ να πώ όμως είναι οτι υπάρχει πολύς κόσμος που δεν βλέπει την "αναπηρία" ή τη "διαφορετικότητα" με ρατσισμό. Για να μιλήσω για τον εαυτό μου, δεν κρίνω κάποιον απο τις δυνατότητές του, αλλά απο το πώς τις χρησιμοποιεί.
Μπορεί να κάνω λάθη, ακόμα και να φαίνομαι αγενής ή ενοχλητική προσπαθώντας να επικοινωνήσω με κάποιον που είναι διαφορετικός απο μένα, αλλά αυτό που μετράει, και είναι καθοριστικό, είναι η καλή και αγαθή διάθεση και απο τους δύο, και όχι τα ντεσιμπέλ.
...και δεν ξέρω τί ακριβώς σας έχουν πεί, αλλά μήν νομίζεις οτι και μείς οι ακούοντες μπορούμε να συνεννόηθούμε μεταξύ μας. Σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο! Τουλάχιστον εσείς έχετε και τη λύση των κοχλιακών εμφυτευμάτων... Αλίμονο απο εμάς...που μόνο η λοβοτομή θα μας σώσει!

Γιώργος Πρίμπας είπε...

«Η αντίθετη άποψη υποστηρίζεται από τους κωφούς ακτιβιστές και τους ακούοντες υποστηρικτές τους. Αυτά τα άτομα δε θεωρούν την Κ.Ε. σαν ένα τρόπο αποκατάστασης, αλλά σαν ένα εργαλείο που δεν αυξάνει τις ευκαιρίες των κωφών, θα μειώσει των αριθμό τους και θα απειλήσει τον τρόπο ζωής τους.»

«Ο όρος «γενοκτονία» χρησιμοποιείται από μέλη της κοινότητας των κωφών
για τη χρήση των Κ.Ε.12. Ισχυρίζονται ότι το Κ.Ε. είναι ακόμη μια προσπάθεια των ακουόντων ανθρώπων να απαλλαγούν από τους κωφούς. Αυτή η ιδέα υποστηρίζεται από τους «καινούριους ηθικούς κανόνες» της πολιτικά ορθής επιστήμης που υποστηρίζει ότι «αν η έρευνα ή η τεχνολογία επηρεάζει μια κοινότητα, θα πρέπει να βοηθά την κοινότητα ειδάλλως είναι ανήθικη». Εάν το 90% των κωφών παιδιών με ακούοντες γονείς βάλουν Κ.Ε. που θα τους
επιτρέψει να εισαχθούν στην κουλτούρα των γονέων, η κοινότητα των κωφών σίγουρα θα επηρεαστεί. Σύμφωνα με αυτούς του κανόνες ηθικής, η κοινότητα των κωφών μπορεί δικαιολογημένα να θεωρήσει τα Κ.Ε. ανήθικα.»

Τώρα που το σκέφτομαι, ως έχων 8,5 βαθμούς μυωπία και, εξ αιτίας της, αρχή καταρράκτη στο ένα μάτι [που αν και μένει σταθερός εδώ και πάνω από 20-30 χρόνια – πιθανόν από μαθητής - κάτι θα πρέπει να κάνω], το να μη φοράω γυαλιά και να είμαι σαν τυφλός ή «αύριο», αν χρειαστεί, να μην κάνω επέμβαση στον καταρράκτη φοβούμενος ότι αυτό είναι ανήθικο(!;) και πως έτσι θα συμμετάσχω σε πράξη γενοκτονίας (!;) των τυφλών [ή γενικότερα αυτών που δε θα μπορούσαν να κινηθούν χωρίς διορθωτικά μέσα] κάπως μου ακούγεται...
Από εκεί και πέρα η ανάγκη να ξεριζωθεί ο ρατσισμός που, να μην το ξεχνάμε ξεκινάει από την καθημερινότητα και τα στερεότυπα που κουβαλάμε μέσα μας, απέναντι σε άτομα που για κάποιο λόγο διαφέρουν από το «πρότυπο» είναι δεδομένη.

Hermine είπε...

Αγαπητέ κύριε Πρίμπα,

Μιά συμπλήρωση αν μου επιτρέπετε...
να ξεριζωθεί ο ρατσισμός απένατι σε οτιδήποτε διαφορετικό απο τον εαυτό μας. Γιατί ρατσισμός είναι να αντιμετωπίζονται ως ρατσιστές όσοι δεν "διαθέτουν" συγκεκριμένο πρόβλημα ή δυσκολία επικοινωνίας. Εγώ τουλάχιστον, ώς "φυσιολογική", αυτό εισπράτω απο αυτά που υποστηρίζει η "Ένωση Κωφών". Και όλη αυτή η αντιμετώπιση "Κωφής Αρίας Φυλής", που απαγορεύει στα μέλη της να εξερευνήσουν τις δυνατότητές τους, μου κάνει κάτι σε Γ' Ράιχ...

Συγγνώμη για την υπερβολή, αλλά η μισαλλοδοξία και η γκετοποίηση μου τη δίνουν στα νεύρα!